Merkezimizde Kullanılan Tedavi Yöntemleri
Nörogelişimsel Tedavi: NGT Özellikle Serebral Palsi Tedavisinde en çok kullanılan fizyoterapi yöntemidir. Bobath Yöntemi olarakta bilinir. Berta Bobath tarafından geliştirilen bu yöntemde amaç Serebral Palsi li bireylerin normal motor gelişim ve foksiyonunu sağlamak, oluşabilecek deformiteleri önlemektir. NGT yöntemi temel olarak kas tonusunun duyusal motor bileşenleri, anormal hareket patenleri, postur kontrolü, duyu, algı ve hafızaya odaklanmıştır.
Riskli Bebeklerde Erken Müdahale: 37 haftadan önce doğan bebeklerde erken bebeklik döneminde ilerleyen dönemde ortaya çıkabilecek sorunları önlemek ve azaltmak için uygulanan fizyoterapi yöntemidir. Beyinde plastisitenin en hızlı olduğu erken bebeklik döneminde yapılan fizyoterapi uygulamalarının riskli bebeklerde ilerleyen dönemde klinik tablonun daha iyi olmasını sağlamaktadır.
Kinesiotape Uygulaması: Japon araştırmacı Kenso Kase tarafından geliştirilen Kinesiotape Bantlama Yöntemi özellikle fasyayı gevşetme ve dizilim bozukluklarını düzeltmek için kullanılan bir yöntemdir. Günümüzde farklı renklerde vücudun yüzeyel tüm kaslarına gevşetme ve düzeltme için uygulanan bir yöntemdir.
Rijit Bantlama: Kinesiotape nin aksine kullanılan bant da esneklik yoktur. Fasyal Gevşetme özelliği olmamakla beraber dizilim bozukluklarını düzeltmede Kinesiotape Uygulamasından daha avantajlıdır.
Refleksoloji: Asya kökenli bir tedavi yöntemidir. Tedavinin mantığı vücudumuzdaki sistemlerin ayak tabanında belirli noktaları olduğuna dayanır. Bu noktalara uygulanan basıncın vücut sistemlerini düzeltmektedir.
Fasyal Gevşetme Teknikleri: Fasya insan vücudunun tamamını saran kompleks bir yapıdır. Birçok kas iskelet sistemi probleminde Fasya gergin hale gelmektedir. Fasyal gevşetme teknikleri ile tedaviye odaklanılan Fasya gevşetilerek o bölgede hareket açıklığı artırılmaktadır.
PNF: Proprioseptif Nöromusküler Fasilitasyonlar teknikleri kasları gevşetmede, istemli hareketi fasilite etmekte kullanılan en yaygın yöntemlerden biridir.
Kuru İğneleme: Avrupa Akapunkturu olarakta bilinen bu yöntem klasik Akapunkturdan farklı olarak kas iskelet sistemi problemlerinde yaygın olarak kullanılmakta olup özellikle kasları gevşetmek için uygulanmaktadır. Yöntemde gevşeme istenilen kasa Akapunktur iğneleri ile müdehalede bulunulmaktadır.
Cogni Board: Ortopedik ve ya nörolojik problemleri olan bireylerde iyileşme sürecini desteklemek için, çoklu egzersizler ve çoklu yöntemler içeren, bireyin performansını artırmaya yönelik bir cihazdır. Cihaz barındırdığı sistem sayesinde dokunsal, görsel, proprioseptif, işitsel bildirim oluşturmaktadır.
Uzay Terapi: Sistem temelini astronotların giydiği giysiden aldığı için uzay terapi ismi ile anılmaktadır. Tedavi esnasında giyilen kıyafet ile hem vücutta düzeltme işlemi yapılmakta hem de duyusal girdi sağlanmaktadır. Tedavinin uygulandığı kafes hastayı uygun pozisyonda gereken desteği sağlama prensibi ile kullanılmaktadır.
Denge- Koordinasyon Eğitimi: Denge kişinin yerçekimi merkezinin destek yüzeyi içerisinde tutulmasıdır. Özellikle nörolojik problemlerde denge ve koordinasyon bozulmaktadır. Bozulan bu denge ve koordinasyonu tekrar kazandırmak için yerçekimi merkezinin değişik pozisyonlarda destek yüzeyinde tutmaya yönelik egzersizleri içerir.
Duyu Eğitimi: Nörolojik kaynaklı motor kayıpların tamamında duyusal problemlerde görülmektedir. Sadece yüzeyel duyular değil derin duyularda da kayıp oluşmaktadır. Gerek yüzeyel gerek derin duyular çeşitli materyal ve egzersizler ile geliştirilmektedir.
İnce Motor Beceriler: İnce Motor Beceri daha küçük kaslarımızı kullandığımız becerilerdir. Hem fiziksel hem de zihinsel problemlerde ortaya çıkan ince motor beceri kaybı özellikle el ile yapılan aktiviteleri etkilemektedir. Uygulanan tedavide uygun materyaller ve el becerisine yönelik egzersizler kullanılmaktadır.
Konvansiyonel Yöntemler: Geleneksel tedavi yöntemleridir. Germe, elektro terapi gibi uygulamaları içerir.